Uncategorized

Какво представлява шварц кафето?

Изглед отгоре на сервиз за кафе Wacaco: чаша върху филтър, заобиколена от зърна, празна чаша и лъжица върху бяла повърхност.

Един от популярните варианти на тъмната, ароматна и ободряваща напитка, която милиони избират, за да стартират деня си, е шварц кафето. Известно и като филтърно кафе, то е предпочитан избор заради мекия си вкус и наситения аромат.

Но има ли разлика между шварц кафе и еспресо? В тази статия ще разгледаме историята на шварц кафето, приготвянето му и как се различава от еспресото.

Шварц кафе – история

Филтърното кафе е един от най-старите и най-опростени методи за приготвяне на кафе, но процесът е усъвършенстван сравнително наскоро в Германия. В началото на 20-ти век немската домакиня Мелита Бенц създава първия хартиен филтър, използвайки попивателна хартия от тетрадката на сина си. Това нововъведение елиминира утайката и подобрява вкуса на кафето, като поставя основите на съвременния метод за приготвяне на шварц кафе.

Методът за приготвяне на напитката чрез филтриране бързо печели популярност. Това се дължи най-вече на възможността за приготвяне на големи количества кафе с хубав вкус, което може да се сподели със семейство и приятели. С времето филтърното кафе става популярно в цяла Европа и САЩ, като днес то е неизменна част от кафе културата в много страни.

Какво е шварц кафе?

alternative coffee brewing method using pour over 2024 11 27 10 50 11 utc

 

Кафе шварц се приготвя чрез преминаване на гореща вода през слой от едро смляно кафе, обикновено с помощта на филтър. Този метод позволява на водата да извлече ароматите и вкусовете на кафето по-бавно, което води до по-мек и балансиран вкус на напитката.

За разлика от еспресото, при шварц кафето не се използва налягане, а водата преминава през кафето под действието на гравитацията. Това води до напитка с по-лека консистенция и по-ниска киселинност.

То обикновено се сервира без добавки като сметана, мляко или захар, което позволява да се усети чистият, интензивен вкус на кафето и го прави по-здравословен избор в сравнение с напитките с много добавки.

Как се прави шварц кафе?

Приготвянето на кафе шварц е сравнително лесен процес с няколко основни стъпки. Най-важни обаче са изборът на правилните кафе зърна, свежото смилане и добрата вода, които могат значително да подобрят вкуса на напитката.

Избор на кафе

Различните степени на изпичане влияят върху вкуса на кафето. По-светлите видове имат по-деликатен и плодов вкус, докато тъмните са по-интензивни и с леки горчиви нотки.

Смилане на кафето

Независимо дали става дума за арабика или робуста, прясно смлените кафе зърна допринасят за по-богат аромат и по-добър вкус на напитката.

За шварц кафе е препоръчително да се използва по-едро смляно кафе. Размер на морска сол например е подходящ ориентир за големината. Това осигурява равномерно извличане на вкусовете и гарантира, че няма да има прекомерна екстракция.

Филтър

Необходим ви е хартиен филтър. Поставете го в кафе машината и го изплакнете с гореща вода. Това ще помогне да се отстранят евентуални хартиени вкусови нюанси и загрява съда, в който ще тече кафето.

Кафе доза

Обичайно се използва съотношение 2 супени лъжици (около 10 грама) кафе към 180 мл вода, но може да коригирате според личните си предпочитания.

Използване на филтрирана вода

Водата играе ключова роля за вкуса на кафето. Препоръчително е да използвате филтрирана вода, тъй като тя не съдържа примеси, които могат да повлияят на крайния вкус на напитката.

Затопляне на водата

Загрейте водата до температура между 90 и 96°C. Температурата на водата е ключова, защото ако е твърде ниска (под 90°C), екстракцията ще бъде непълна, а ако е твърде висока (над 96°C), кафето може да стане прекалено горчиво, тъй като ще се извлекат нежелани горчиви съединения.

Поливане на кафето

Намокрете леко кафето и изчакайте 30 секунди. Това позволява на кафето да „цъфне“ – то става по-обемно, сякаш набъбва визуално, и се образуват мехурчета. При първоначалното навлажняване на смляното кафе с гореща вода започва да се отделя въглероден диоксид, натрупан по време на изпичането. Този процес подобрява екстракцията, като позволява на водата равномерно да проникне в кафето и да извлече по-богати вкусове.

След това бавно налейте останалата вода, като се стараете да покривате цялата повърхност на кафето.

Преминаване на кафето

Изчакайте водата да премине през кафето и филтъра. Обикновено това отнема между три и четири минути. След това отстранете филтъра. Вече може да се насладите на топлото ароматно тъмно кафе.

Шварц кафе или еспресо?

closeup of hand make drip coffee in home 2025 03 12 23 59 52 utc

Двата вида кафе се приготвят по различни методи, поради което имат и различни характеристики.

За приготвяне на еспресото е необходима машина, с която се постига високото налягане, каращо горещата вода да премине през фино смляното кафе. Това обаче не е задължително за шварц кафето. Може да се използва специална малка кафе машина за шварц кафе със стъклена кана, но то може да се приготви единствено и с гореща вода, филтър и подходящ съд за него. Налягане не е необходимо. Водата си преминава през едро смляното кафе, използвайки единствено гравитация.

Вкус и аромат

Еспресото има по-концентриран вкус и по-плътно тяло. То има и характерното капаче от каймак, по-известно като крема, което липсва при кафе шварц.

Шварц кафето е по-леко, с по-малка киселинност и позволява по-ясно усещане на сложните вкусови нотки на кафето.

Кофеин

Еспресото е по-концентрирано и може би смятате, че в него има повече кофеин. Но всъщност една чаша шварц кафе обикновено съдържа повече кофеин поради по-големия обем на напитката. Това ни води и до следващата разлика между двете – количеството.

Еспресото се сервира в малки чаши и обикновено е около 30 мл. Кафе шварц, от друга страна, се приготвя в кана и се поднася в голяма чаша.

Една стандартна чаша шварц кафе (приблизително 240 мл) съдържа между 80 и 120 мг кофеин, в зависимост от вида на кафето и метода на приготвяне.

За сравнение, едно еспресо (около 30 мл) съдържа средно 60-80 мг кофеин, но тъй като шварц кафето се консумира в по-голям обем, общото количество кофеин често е по-високо. Препоръчителният дневен прием на кофеин за възрастен е около 300 – 400 мг, което се равнява на 3-4 чаши шварц кафе. Това обаче зависи от вида на кафето и метода на приготвяне.

Ако искате да научите повече за съдържанието на кофеин в различните видове кафе и кога е добре да се ограничи приема му, прочетете нашата статия Колко кофеин има в едно кафе?.

В заключение, шварц кафето е класическа напитка с богата история и характерен вкусов и ароматен профил. Неговият метод на приготвяне позволява на кафе любителите, които обичат да пият своето кафе по-бавно и по-дълго време, да се насладят на голяма напитка с по-меки и сложни вкусове, които често не могат да се усетят при други методи на приготвяне на кафе.

Ако тепърва експериментирате с различни видове кафе, търсейки вашия фаворит, задължително трябва да пробвате и шварц кафе и неговите вълнуващи вкусови нотки.

Искате любимото кафе навсякъде с вас? Независимо къде пътешествате, винаги може да започнете деня си с любимото кафе, ако носите с вас малка ръчна преносима кафемашина WACACO.

Машината не изисква електричество или батерии – само любимото ви кафе и топла вода. С компактния си дизайн и лесна употреба, тя ви дава възможност да се насладите на качествено кафе, където и да сте.

Още интересни статии за една от най-популярните напитки в света, както и идеи и вдъхновение как да приготвите идеалното кафе може да откриете в нашия блог.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *