Инстантното кафе е бърз и леснодостъпен вариант за приготвяне на кафе. В натоварените утрини или между задачите в офиса, то е чест избор на тези, които нямат време или условия за приготвяне на еспресо.
Това кафе, което може да срещнете и като разтворимо кафе, има дълга история. Всъщност то се появява за първи път преди повече от 70 години, било е част от дажбите по време на Втора световна война, а днес е приблизително 25% от цялото кафе, което се приготвя и консумира по света.
В статията ще ви разкажем от къде идва инстантното кафе, как се приготвя и на какво дължи своята популярност то.
Инстантно кафе
Ценово достъпно, универсално и изключително лесно за приготвяне, инстантното кафе е известно на всеки. Тази напитка се приготвя с няколко лъжички кафе на прах или гранули и гореща вода, макар че някои предпочитат леко топла или дори студена вода. Това от една страна е по-бързо, а от друга е и подходящ за разхлаждане вариант в топлите месеци. Интересно е и приготвянето в някои европейски държави с по-топъл климат, като Испания, където кафето се смесва със сгорещено мляко, а не с вода.
Разтворимото кафе, както и всеки друг вид кафе, може да се открие тъмно, средно и светло изпечено, което позволява да си изберете интензивността, която обичате. Разбира се, предлага се и в безкофеинов вариант, ако ви се налага да следите приема си на кофеин през деня. Безкофеиновите кафета са идеален начин да се насладите на любимата напитка, но и в тях има малък процент кофеин. Колко точно и защо е важно да следите неговия прием, може да прочетете в нашата статия „Колко кофеин има в едно кафе“.
Освен разлики в изпичането, разтворимото кафе може да е фино смляно на прах или да е гранулирано. В следващите редове ще видим какво всъщност представлява това кафе.
Как се прави инстантно кафе
Инстантното кафе, което се използва за тази напитка, е всъщност истински кафеени зърна.
Разтворимото и летливо съдържание на зърната се екстрахира, а след това се извлича (отстранява) и водното съдържание. Крайният продукт е фин прах или познатото концентрирано разтворимо кафе. По-просто казано, то е дехидратирано, за по-удобно пренасяне и съхраняване. При добавяне на вода се получава и познатата напитка.
Докато в миналото то се е правело на паста, в съвремието се използват модерни методи за създаване на инстантно кафе като:
Сушене чрез пулверизиране (чрез спрей)
При този метод течно кафе се пръска под форма на много фина мъгла през гореща и суха камера. След това с помощта на горещия въздух и много високата температура тази фина мъгла се притиска надолу и на дъното на камерата се получава фин прах.
Сушене чрез замразяване
Този процес се използва при преработка на храни или други годни за консумация продукти за отстраняване на водата от тях. Целта е увеличаването на срока на годност на продуктите.
При сушенето чрез замразяване изпечените кафени зърна се разтварят във вода. Сместа се филтрира и екстрахира до концентрат, чиято температура след това се понижава до -40°C с цел водата в него да се замрази. Следва понижаване на налягането и сублимация на замръзналата вода и тя се отстранява. Замръзналата плоча с кафе се смила и се получава финото разтворимо кафе на прах.
История на инстантното кафе
Инстантното кафе има доста дълга и интересна история, като и до ден днешен не е много ясна неговата точна първа поява.
През 1771 г. в Обединеното кралство англичанинът Джон Дринг патентова смес, наподобяваща паста, която се приготвя с гореща вода. Макар това да не прилича на съвременното познато разтворимо кафе, интересен елемент в неговия метод е добавянето на масло в процеса на приготвяне на пастата за гъстота, както и подправки като канела и ванилия.
През 1890 г. в Нова Зеландия се появява друг патент на търговеца на кафе и подправки Дейвид Станг, който разработва „разтворимо инстантно кафе“ с помощта на процес със сух горещ въздух. Малко по-късно, през 1901 г., Саторио Като, химик от Чикаго, също патентова водоразтворимо кафе на прах.
Този продукт става популярен и успява да привлече масов интерес в началото на 20 век. По-точно, през 1909 г, с Constant Louis Washington. Но предложената на обществото напитка по онова време няма приятния вкус, с който е позната днес.
По време на Първа световна война то е въведено като вид дажба за войниците, като ефектът на войната върху глобалната икономика всъщност оказва роля в неговата популярност. Излишъкът от кафе, който остава в Бразилия, не може да бъде изнесен. За да се справят с този проблем компания Nestle и Бразилският институт за кафе (Brazilian Coffee Institute) създават разтворимо кафе, което печели голяма популярност в периода на Втора световна война
Въпреки първоначалния труден старт, в последните 80 години разтворимото кафе е много разпространена, харесвана и консумирана напитка от хиляди хора по света.
Лесното пренасяне на инстантно кафе, както и приготвяне за минути с вода, не изискващо претегляне, смилане или източник на енергия, го правят много популярно по-време на път или при липса на време.
Независимо дали чисто, или в популярни вкусови варианти като мока или ванилия, инстантното кафе определено е изминало дълъг път от своето откриване. Но един въпрос винаги изниква – инстантно кафе или еспресо да изберете?
Инстантно кафе или еспресо
Ако нямате време и се нуждаете от бърз прием на кофеин, разтворимото кафе е чудесен вариант. Ако обаче оценявате богатите вкусове и аромати на прясното кафе и нямате нищо против да инвестирате малко повече време и пари, еспресото е правилният избор.
Еспресото предлага плътен, интензивен вкус със сложни нотки, с които разтворимото кафе просто не може да се сравни. Процесът на варене запазва маслата и ароматите на зърната, осигурявайки по-богато изживяване. Освен по-наситени вкусове и аромати, еспресото ви дава и повече кофеин в по-малка порция в сравнение с разтворимото кафе.
Най-честият фактор за избор на инстантно кафе пред еспресото е липсата на машина и условия за приготвяне, особено ако често сте далеч от дома. Съвременните малки ръчни преносими кафемашини обаче решават този проблем.Ако често пътувате, а не можете да започнете деня си без качествено еспресо, изберете малките ръчни преносими кафемашини WACACO.
Без необходимост от ток или батерии, те имат нужда само от топла вода и кафе. Различните модели мога да работят с кафе капсули или мляно кафе. Така вие имате удобство и гъвкавост и независимо къде сте, можете да се насладите на любимия вкус.
Още интересни статии за една от най-популярните напитки в света, както и идеи и вдъхновение как да приготвите идеалното кафе може да откриете в нашия блог.