Uncategorized

Какво е кафе лате – история и рецепти

Човек се наслаждава на приготвеното от Wacaco лате, украсено със сложни рисунки на листа в бяла чаша със син ръб, докато носи уютен сив пуловер и дънки.

Кафето е една от любимите ободряващи напитки, с която хиляди хора започват деня си. Някои го предпочитат чисто, за да се насладят на интензивния вкус, докато други го предпочитат смесено с мляко. Една от най-популярните рецепти е тази за кафе лате – перфектна кремообразна комбинация от кафе и мляко.

В статията ще ви разкажем как се е появило кафе лате и какво отличава него от други популярни напитки с кафе.

Какво е кафе лате

Кафе лате комбинира мек като кадифе слой млечна пяна, затоплено с помощта на пара мляко и един или два шота еспресо. Този тънък слой е всъщност акцентът в напитката и част от разликата ѝ с други напитки с мляко като капучино например.

Комбинацията от тези три елемента дава приятната текстура на кафе лате и доста по-смекчения вкус, за разлика от чисто еспресо.

Макар напитката да изглежда голяма, често тя е доста по-слаба от обикновено кафе. Това е така, защото тук еспресото е разредено – то обикновено е само една част кафе към три части мляко. Съотношението мляко към кафе е доста по-голямо от обичайното късо кафе с каничка мляко например.

История на кафе лате

Кафето се радва на голяма популярност от векове. От неговото най-вероятно откриване в Етиопия през 15 век, през внасянето в Европа и масовата поява на кафенета, до днешната му роля на задължителен елемент в модерното ежедневие, неговата история е дълга и интересна.

Кога в нея се появява кафе лате? Това не е много ясно, тъй като хората смесват кафе и мляко от векове. В Европа двете се комбинират най-рано от 17-ти век, като първият път, в който е използван термин „caffé e latte” е от Уилям Дийн Хауелс в неговото есе „Италиански пътешествия“ от 1867 г. В следващите години започват да се появяват и първите еспресо машини, първоначално слаби и с много ниско налягане на баровете. Появата на модерните еспресо машини всъщност позволява направата на силно качествено еспресо, а добавянето на накрайници за пара през 1903 г. е факторът, който помага за приготвяне на популярните млечни кафе варианти.

Благодарение на горещата пара млякото може да се нагрява и обработва до определена текстура, която създава познатите любими напитки като капучино и лате. Така баристите имат възможност и за рисуване върху напитките. Това се случва през 80-те години на миналия век в Сиатъл, където баристите са имали обичайна практика да приготвят напитки с горещото мляко и да ги завършват с рисунки.

Най-вероятно кадифената напитка кафе лате произхожда точно от Америка, достигайки пик в популярността си в Сиатъл през 80-те години, където и терминът „лате“ е стандартизиран.

Терминът обаче има история и с Италия, родината на хубавото късо еспресо. Смята се, че е създаден в определени италиански региони, които са били любими на американски туристи. Тъй като за тях и горчивия и интензивен вкус, и малкия размер на еспресото са били непривични, към напитката се е добавяло топло мляко. То придавало сладост и омекотявало силното еспресо.

Но е важно да се отбележи, че поръчвайки лате в Италия ще получите чаша топло мляко, затова историята на напитката с това наименование се свързва най-вече със Сиатъл. Освен в Италия, кафе лате може да се открие и в други европейски страни. Може да го срещнете като café crème, café au lait или café con leche.

Кафе лате – рецепта

cup of coffee latte on the ceramic coaster 2023 11 27 04 53 21 utc

В основата на рецептата за кафе лате най-вероятно е италианското капучино. То се появява в началото на 1900 г., след настъпването на машините за еспресо, с които се приготвя и кафе, и разпенено мляко. За капучино традиционно се използва горещо мляко, което е предварително разпенено, и еспресо. На някои места е възможно да ви го сервират и поръсено с какао, парченца шоколад или канела.

Капучиното и кафе лате често се бъркат, но освен поръската, има разлика и в частите мляко и пяна.

Капучиното е силно, приготвено с равни части топло мляко и еспресо. Лате, от друга страна, е кремообразна комбинация от еспресо и топло мляко с фин вкус. При кафе лате млякото е само леко разпенено с гореща пара, а освен това е и повече като количество.

Както споменахме по-рано, за приготвянето на кафе лате съотношението най-често е 1:3, т.е. имате 1 част кафе към 3 части мляко. Ако използвате 30 мл еспресо, то ще ви трябват 90 мл мляко.

Но напитката има доста вариации, в зависимост къде я поръчвате. Може да попаднете и на съотношение 1:2, както и на приготвяне с двойно еспресо.

Докато капучиното може да се сервира поръсено или чисто, то латето често се сервира с различни лате арт рисунки като например сърце, цвете или други.

Може да попаднете на различни рецепти с кафе лате, като например кафе лате макиато. В Италия капучиното се приема за сутрешна напитка, поради което рядко се сервира след обяд, а на поръчката му в късните часове на деня не се гледа особено позитивно. Затова се появява макиато.

Кафе макиато е еспресо, което е покрито с малко количество млечна пяна. По този начин неговия интензивен вкус е леко смекчен, то само напомня на капучиното, но все още се запазва малкия размер и наситеност на еспресото. Тази напитка позволява на италианците (а и на всеки, който иска капучино в следобедните часове) да се насладят на малко по-сладка версия капучино, ако желаят да заместят еспресото, в късните часове на деня.

В заключение, независимо дали го срещнете под името кафе лате или café au lait, латето е популярна напитка, която е любима на хиляди кафе любители по света. Тя се е превърнала в една от основните класически напитки, която можете да откриете в почти всяко кафене.

Кафе лате преминава през много промени през годините, но успява да запази своята основа от кафе и мляко и до днес. Модерното кафе лате най-често е комбинация от двойно еспресо, мляко и млечна пяна, смесени в идеалната кадифена напитка. То може да се сервира като студено кафе лате или с различни вкусове. Популярни сиропи внасят нотка определен вкус в кафе латето, като сред тях са вкус на ванилия, карамел, лешник или сезонни лимитирани предложения за Коледа например. Така се появяват популярни варианти като карамелено лате, ванилово лате и прочутото в есенния сезон тиквено лате с подправки. За тези с непоносимост към лактоза, кафе лате все още е опция. Просто трябва да изберат лате с бадемово или овесено мляко.

Което и да изберете, тази класическа напитка ще ви достави енергия и ще зарадва небцето с нежната си текстура и неустоим вкус.

Искате кафе лате, когато сте далеч от дома? Ако често пътувате, а не можете да започнете деня си без качествено еспресо, изберете малките ръчни преносими кафемашини WACACO.

Без необходимост от ток или батерии, те имат нужда само от топла вода и кафе. Различните модели мога да работят с кафе капсули или мляно кафе. Така вие имате удобство и гъвкавост и независимо къде сте, можете да се насладите на любимия вкус. С тази машина може да приготвяте и любимото кафе лате. Необходимо е само да вземете и малък ръчен фротер, и разбира се мляко, което да разпените. След това го смесете с тъмното ароматно еспресо, приготвено с WACACO кафемашината. С помощта на преносимата кафемашина можете да приготвите както топло или студено кафе лате, така и други изкушения на основа на еспресо дори когато пътувате.

Още интересни статии за една от най-популярните напитки в света, както и идеи и вдъхновение как да приготвите идеалното кафе може да откриете в нашия блог.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *