Uncategorized

Най-скъпото кафе в света – защо е толкова ценно?

Кафето е важна част от ежедневието на милиони хора по света. Ароматната тъмна напитка помага за енергичен старт на деня, а може да бъде и добра причина за среща с любим човек.

Втората най-популярна напитка в света обаче е и една от най-търгувани стоки в световен план, чиято цена постоянно се вдига. Този факт, както и голямото разнообразие от кафе на пазара правят избора на най-добрата и висококачествена смес доста труден.

В статията ще разгледаме защо цената на кафето е толкова висока, както и кои са най-скъпите кафета в света, които малцина щастливци могат да си позволяват да пият редовно.

Кафе: защо е толкова скъпо

В последните години цените на кафето постоянно нарастват. Това е свързано основно със затрудненията при отглеждането на това капризно растение. То изисква определен климат, почва и условия на влажност, за да вирее.

От една страна, промените в климата оказват сериозно негативно влияние над кафе реколтата.

Растението е силно чувствително към климатичните промени като обилни валежи, дълги периоди без дъжд или екстремно високи температури. Те оказват влияние на успешното отглеждане на кафените култури и водят не само до по-малък добив, но и до по-ниско качество на събраните зърна.

Фермите, отглеждащи кафе, са принудени да инвестират повече, за да поддържат реколтата си. Постоянно повишаващите се производствени разходи (труд, торове и селскостопански суровини) също оказват влияние на цените на кафето.

Друг фактор е нестабилната обстановка в световен план. Политически трусове, проблеми с транспорта, както и недостиг на работна ръка пречат на регулярните доставки на кафе. Това затруднява дистрибуцията на напитката и прави достигането до потребителите едно доста скъпо логистично предизвикателство.

А с нарастващата му популярност в държави като Индия и Китай, и съответно увеличаващо се потребление в тези огромни пазари, търсенето на кафето се увеличи неимоверно. Отделно, ставащата все по-важна тенденция за консумиране само на премиум и специални кафета (specialty coffee) с най-високо качество, също допринася за високите цени на ценната стока.

Тази комбинация от проблеми с отглеждането и доставката, водещи до недостиг, в комбинация с повишеното търсене, правят кафето силно желана ценна стока, за която всеки е склонен да плати висока цена. Но нека видим кои кафета са наистина ексклузивни и могат да влязат в нашата класация за най-скъпо кафе в света.

Кое е най скъпото кафе – как се добива и каква е неговата цена

Сред различните видове кафе някои се открояват с невероятните си цени, често поради уникални производствени процеси, рядкост и изключително качество.

Копи лувак: най-скъпото кафе от котка

Най-вероятно ще се изненадате, но едно от най-скъпите кафета в света е свързано с малък хищник, който често погрешно се смята за котка, заради сходствата във външния вид.

Kopi Luwak, често считано за най-скъпото кафе в световен мащаб, се произвежда чрез уникален процес, при който кафените череши се ядат от хищен бозайник цивет.

Зърната преминават през храносмилателната система на азиатската палмова цивета, където протича ферментация. След като животинчето изхвърли по естествен начин зърната, фекалиите се претърсват и те се събират. Твърди се, че този процес на престояване в стомаха на животното и последващата естествена преработка подобряват вкуса на зърната и са причината това да е кафето с почти нулева киселинност и не толкова горчив, а по-скоро мек и сладък вкус. Това го прави добър избор за хора с чувствителен стомах, които искат да избегнат стомашните неразположения.

След събиране зърната се измиват, изсушават, почистват от най-горната обвивка и след това се изпичат. Добивано основно в Индонезия в много малки количества, цената на това кафе може да достигне зашеметяващите 1500 долара на килограм. Често тя е в диапазона 500 – 1500 долара (900 – 2700 лв), а това най-скъпо кафе в България може да се пробва за около 70 лв за чашка. В повечето големи европейски градове чашка от най-скъпото кафе Копи Лувак надминава 100 евро.

Въпреки това, етичните опасения относно лошото третиране на цивети, свързано с отглеждането им в клетки за по-големи количества от продукта, както и съмнение за автентичността на голяма част от предлаганите Копи Лувак кафета хвърлят сянка върху това кафе с екзотичен вкус.

Най-скъпото кафе от слон

Кафето, чиято цена на килограм варира между 2500 – 3000 долара и може да надмине двойно тази на Копи Лувак, е известно като Black Ivory Coffee.

Това кафе се произвежда в Малдивите и Тайланд и е известно с отличителния си производствен процес, при който слонове консумират плодчетата от кафе Арабика. След това зърната се събират от изпражненията на слоновете и се сушат на слънце. Необходими са около 35 кг кафени плодчета, за да се произведе около килограм от това кафе с невероятен вкус.

Смята се, че ензимите в храносмилателната система на слоновете разграждат протеините в кафето, което води до по-малко кисела напитка. Резултатът е редуцирана горчивина, мек, шоколадов и леко ядков вкус с нотки на червени горски плодове.

Black Ivory Coffee е изключително рядко и има висока цена поради уникалния си метод на производство и ограничената наличност, както и поради факта, че част от приходите от продажба се даряват на фондация за азиатските слонове, подкрепяща както животните, така и семействата, които се грижат за тях.

Най-скъпото кафе от Панама

Hacienda La Esmeralda е семеен бизнес в Панама, който произвежда едно от най-скъпите кафета в света – Geisha.

To е известно с изключителното си качество и уникален вкусов профил, в който се усещат флорални и плодови нотки, както и лека сладост. Сортът Geisha е с много нисък добив, което го прави рядък и скъп. Hacienda La Esmeralda е печелила множество награди и постоянно достига високи цени на търгове за кафе. Например през 2023 година партида от кафето, получила изключително висока оценка на търг, се продава за 10 005 долара за килограм. Ако искате да опитате това кафе, чашка от него най-често се предлага за между 100 и 200 долара.

Кафе Света Елена (St. Helena Coffee)

Отглеждано на отдалечения остров Света Елена в Южния Атлантически океан, това кафе е известно с уникалния си вкусов профил, който включва нотки на цитрусови плодове, шоколад, ядки и карамел. Вулканичната почва на острова и благоприятният климат допринасят за изключителното качество на зърната. Изолацията на Света Елена и ограниченото производство са факторите, които правят това кафе едновременно рядко и скъпо.

Освен представените по-горе изключително ексклузивни предложения в класацията за най-скъпо кафе може да попаднете и на следните, чиито цени на килограм често скачат много над 1000 долара:

  • кафето Misha Coffee, което, подобно на Kopi Luwak и Black Ivory се консумира от бозайник коати (coati), и след като се изхвърли по естествен път от него се събира и обработва.
  • Hawaiian Kona coffee – Уникалният климат на региона, характеризиращ се със слънчеви сутрини, облачни или дъждовни следобеди и меки нощи, осигурява идеални условия за отглеждане на кафето. То е известно със своя мек, богат вкус с нотки на плодове и ядки. Ограниченото производство и високата цена на труда в Хавай допринасят за високата му цена.
  • Ospina Coffee – Кръстено на фамилия Оспина, която произвежда кафе в Колумбия от 1835 г. насам, Ospina Coffee е известно с първокласното си качество. То се отглежда на голяма надморска височина в Андите, като се възползва от вулканичната почва и идеалния планински климат.
  • Jamaican Blue Mountain – Отглеждано в Ямайка, това кафе е известно с мекия си вкус и липсата на горчивина. Отглежда се на голяма надморска височина в хладните и мъгливи планински условия и с богата вулканична почва.

В заключение, високите цени на тези луксозни кафета с богат вкус са свързани с техните уникални методи на култивиране, техники за обработка и производство в изключително малки количества. Това, заедно с постоянните променливи като изменението на климата, прекъсвания на веригата за доставки, нарастващо търсене и по-високи производствени разходи, е част от причината цените им да достигат огромни суми за килограм.

Фактът, че срокът на годност на кафето (за разлика от продукти като виното) е ограничен и изисква навременна консумация, за да се насладите на уникалните му вкусове, също оказва влияние.

Но независимо дали става дума за едно от разгледаните най-скъпи кафета, или за чаша премиум кафе, напитката си остава една от най-популярните в света.

Не забравяйте, че винаги може да се отдадете на насладата от чашка висококачествено кафе, където и да се намирате, с преносима кафе машина кафемашина WACACO. Без необходимост от ток, батерии или други аксесоари. Кафемашината има нужда само от топла вода и кафе, осигурявайки удобство и гъвкавост без компромис с вкуса.

Още интересни статии за една от най-популярните напитки в света, както и идеи и вдъхновение как да приготвите идеалното кафе може да откриете в нашия блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *